Ixquick.com
Ixquick Beschermt Uw Privacy!
Privacy Q & A
Privacy Verklaring
Wat Maakt Ixquick Zo Speciaal
Tips voor geavanceerd zoeken

Ixquick op uw Browser
Download de Ixquick Toolbar
Maak Ixquick uw Startpagina
Ixquick op uw Eigen Website
Vertel een Vriend over Ixquick


Achtergrondinformatie
Management Team

Laat Het Ons Weten
Contactinformatie

Bedrijfsinformatie

Achtergrondinformatie

Over Ixquick

Zoekmachine Ixquick (www.ixquick.com) is de wereld’s meest privacy-vriendelijke zoekmachine. Haar doel is het aanbieden van de meest relevante zoekresultaten onder de best mogelijke privacy. In de Verenigde Staten is Ixquick ook bekend onder de naam Startpage. (www.startpage.com).

Ixquick Historie

Ixquick is ontwikkeld en gelanceerd in 1998 door David Bodnick in New York. In het jaar 2000 is Ixquick overgenomen door Surfboard Holding B.V, een onafhankelijk Nederlands bedrijf met als enige activiteit de bedrijfsvoering van Ixquick en Startpage. Sinds de oprichting in 1998 heeft Ixquick een gestage groei laten zien, voornamelijk door mond-tot-mond reclame. Een aantal bekroningen heeft bijgedragen tot deze groei, zoals:

  • 1st European Privacy Seal toegekend door de certificerings autoriteit Europrise
  • Bekroond tot de beste meta-zoekmachine door Search Engine Watch in 2000, 2002 en 2004

Sinds Ixquick and Startpage in 2006 begonnen zich volledig toe te leggen op het beschermen van uw privacy zijn beide zoekmachines hard gegroeid.
In September 2013 hadden we gecombineerd al 3.2 miljard zoekopdrachten in privacy afgehandeld. In die maand gemiddeld zo'n 4.3 miljoen zoekopdrachten per dag. Actuele aantallen kunnen hier worden gevolgd.

Privacy

De Privacy Verklaring van Ixquick geldt als één van de beste in de industrie:

  • IP adressen van haar gebruikers worden niet opgeslagen.
  • Identificerende cookies worden niet gebruikt.
  • Persoonlijke gegevens worden niet verzameld.
  • Geen uitwisseling van persoonlijke gegevens met derde partijen.
  • Biedt een beveiligde, versleutelde verbinding (HTTPS/SSL)
  • En bovendien een gratis proxy service die anoniem bezoeken van websites mogelijk maakt.

Meer details vindt u op onze Privacy Pagina of in Ixquick’s Privacy Verklaring.

Privacy Achtergrond

Het Internet bevat een gigantische hoeveelheid informatie die ons ongekende toegangsmogelijkheden biedt tot informatie, producten, nieuws, vermaak enz. Zoekmachines helpen ons door het oerwoud van informatie te navigeren en om snel en efficient te vinden waarnaar we op zoek zijn. Maar dit gemak komt niet zonder prijs. Het steeds verder afkalven van uw privacy is een serieus gevaar van het gebruik van hedendaagse zoekmachines als Yahoo, Google en Bing.

In 2005 deden we een onderzoek naar onze bedrijfs-aansprakelijkheids risico’s. Eén van de schokkende uitkomsten was dat wij een grote hoeveelheid privacy-gevoelige informatie hadden verzameld van onze gebruikers. Net als alle andere zoekmachines hadden we de beschikbare informatie zoals de gebruikte zoektermen, de tijd en datum van het bezoek aan onze website, welke links gebruikers hadden aangeklikt, hun IP adressen en hun unieke user-ID cookies etc. opgeslagen in een steeds verder uitdijend databestand. De technische redenen om deze informatie te verzamelen was eenvouding, en helaas gemeengoed in de huidige IT wereld: “Het kost niet veel, het is eenvoudig om te doen, en de gegevens kunnen ons misschien van pas komen in de toekomst”.

Maar toen we hier beter over nadachten, realiseerden we ons dat het meer een grote potentieele privacy-aansprakelijkheid betekende dan dat het waarde voor ons bedrijf vertegenwoordigde. We hadden de informatie nooit verkocht of gebruikt voor commerciële doeleinden. Omdat Ixquick een onafhankelijk bedrijf is dat zich puur richt op zoeken, hadden we geen interesse in het combineren van gebruikersinformatie met informatie van andere diensten. Om samen te vatten, we hadden een grote database met gebruikersinformatie die we niet nodig hadden, noch wilde hebben. We vroegen ons af waarom we al deze privacy-gevoelige informatie opsloegen, en we realiseerden ons dat er geen goede reden voor was. Met dat inzicht besloten we tot een radicale stap die ons allen uit het hart was gegrepen: we gaan ons vanaf nu volledig richten op het maximaal respecteren van de privacy van onze gebruikers.

Deze koerswijziging gaf het bedrijf een volledig nieuwe richting en vanaf dat moment maakten we van het beschermen van de privacy van onze gebruikers onze top prioriteit. In juni 2006, vernietigden wij onze database en hebben we met terugwerkende kracht alle IP adressen en de andere opgeslagen zoekgegevens gewist. Wij zijn begonnen met het verwijderen van alle nieuwe IP adressen binnnen 48 uur. Sinds januari 2009 slaan we zelfs in het geheel geen privacy gevoelige informatie - zoals IP adressen - meer op.

Om de privacy te kunnen garanderen en om er zeker van te zijn dat we nooit persoonlijke gegevens van onze gebruikers opslaan hebben wij onze zoekprocessen geoptimaliseerd. Wij zorgen er ook voor dat de zoekgegevens van de gebruiker niet kunnen worden opgeslagen bij andere partijen. Ixquick is de enige grotere zoekmachine die Secure Socket Layer (SSL) of HTTPS encryptie biedt om te voorkomen dat zoekopdrachten kunnen worden afgeluisterd door Internet Service Providers (ISP’s) of gewetenloze WiFi providers of hackers. Als erkenning voor al onze privacy inspanningen heeft Ixquick in July 2008 als eerste IT bedijf het Europese Privacy zegel ontvangen uit handen van EU Data Beschermings Toezichthouder Dhr. Peter Hustinx.

Ons doel is het aanbieden van uitstekende zoekresulaten in maximale privacy. Voor de toekomst zal Ixquick doorgaan met het bieden van innovatieve privacy middelen en diensten. Onze “Proxy’ bijvoorbeeld stelt gebruikers in staat om websites van derden anoniem te kunnen bezoeken via de servers van Ixquick, zónder bespioneerd te kunnen worden door deze websites. Verder zijn we mogelijkheden aan het onderzoeken om een echt veilige email service aan te kunnen bieden. Het Internet evolueert, en Ixquick zal continue doorgaan met het zoeken naar nieuwe privacy-verhogende zoektoepassingen.

Kwalitatief hoogwaardige zoekresultaten

Ixquick is een krachtige meta-zoekmachine die gelijktijdig meerdere zoekmachines en Internet databestanden doorzoekt om de meest uitgebreide en accurate web resultaten te verzamelen en weer te geven. In tegenstelling tot enkelvoudige zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing, kan Ixquick een groter gedeelte van het Internet bestrijken dan één zoekmachine alleen. Door zoekresultaten te combineren kan Ixquick gebruikers tevens helpen om de invloed van commerciële manipulatie door sommige sites te minimaliseren. Dit fenomeen, dat bekend staat onder de term "cloaking", geeft een resultaat een kunstmatig hoge ranking in de resultaten van een individuele zoekmachine.

Ixquick doet haar uiterste best de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van de zoekmachine steeds verder te verbeteren. Zoals met een markeer functie om zoektermen op de resultaten pagina te benadrukken, de Universele Power Search, een Globale Search en een zoek-verfijning. Met ixquick kan tevens in een Internationale Telefoongids gezocht worden, en wordt toegang tot meer dan 18 miljoen uur Video geboden in de Video Search.

Onafhankelijk Bedrijf

Ixquick is eigendom van het niet-beursgenoteerde Nederlandse bedrijf Surfboard Holding BV. Ixquick is niet aangesloten bij welke nationale of internationale organisatie, corporatie, commerciële instelling, overheidsinstantie of inlichtingendienst dan ook en is dus het is volledig onafhankelijk van krachten die wellicht op zoek zijn om eventueel persoonlijke gegevens van haar gebruikers te exploiteren. Natuurlijk is Ixquick wel wettelijk verplicht om mee te werken met ieder legitiem verzoek tot informatie van officiële overheidsinstanties, maar omdat wij geen gebruikers gerelateerde gegevens bewaren, zijn er geen gegevens die we kunnen overhandigen. Misschien is dat wel de reden waarom Ixquick ook nog nooit is gedagvaard om gebruikersgegevens over te dragen. We hebben die gegevens immers niet….

Ons Team

Vanaf het begin heeft Ixquick ernaar gestreefd om klein en flexibel te blijven, en om te blijven werken vanuit de oorspronkelijke creatieve en innovatieve geest van onze oprichter, David Bodnick. We hebben kantoren in drie landen, met werknemers en vrijwilligers in Nederland, de Verenigde Staten en India. Website management, administratie en financiële werkzaamheden vinden voornamelijk plaats vanuit Nederland; de technische architectuur wordt gecoordineerd vanuit New York; terwijl onze groep van technisch hooggekwalificeerde software engineers in New Delhi, India, zorgen voor het onderhoud van de website en de technische ontwikkeling.

Het huidige management team bestaat uit Ixquick’s ontwerper en hoofdtechneut David Bodnick; Dr. Katherine Albrecht, die contact met de media en marketing initiatieven in de VS voor haar rekening neemt; Robert Beens, managing director en Alex van Eesteren als vice president marketing en sales. Onze groeiend aantal server-clusters staan in Amsterdam en Haarlem in Nederland, en in Palo Alto in de USA.

Concurrenten

Onze concurrenten zijn de zoekmachines die een soortgelijke zoekdienst leveren als Ixquick. Google, natuurlijk, bezit het leeuwendeel van de zoekmarkt, samen met Yahoo en Bing. In de kleinere meta-zoekmarkt, is Infospace (eigenaar van Dogpile, WebCrawler en MetaCrawler) onze belangrijkste concurrent. Maar als we het over privacy hebben, dan heeft Ixquick eigenlijk geen echte concurrenten, omdat we de enige zoekmachine ter wereld zijn die een zo beveiligde zoekdienst bieden, die bovendien als enige door een onafhankelijke EU instantie is gecertificeerd.

Markt Aandeel

Ixquick is een hardgroeiende en winstgevende onderneming. Sinds we ons volledig op privacy richten (2006) hebben we een loyale en steeds grotere groep gebruikers aan ons weten te binden. Per september 2013 zijn zo'n 3.2 biljoen zoekopdrachten afgehandleld. Onze huidige beleid is gericht op het verder uitbreiden van de privacy diensten en op groei van het aantal gebruikers.
Actuele aantallen kunnen hier worden gevolgd.

Financieel

Om de gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te houden hebben wij gekozen voor een eenvoudige en ‘schone’ gebruikers-interface met een minimum aan advertenties. De meeste resultatenpagina’s geven enkele relevante gesponsorde resultaten weer, duidelijk aangegeven bovenaan de pagina en gemaximeerd tot drie. (Het weergeven van deze advertenties is zorgvuldig doordacht zodat de privacy van de gebruiker is gewaarborgd, op geen enkel moment zal Ixquick ooit gebruikers-gerelateerde gegevens met derden uitwisselen.) Ixquick is niet-beursgenoteerde en rapporteert dan ook geen financiële informatie. Wel kunnen we melden dat we financieel gezond zijn en de laatste vijf jaar ook winstgevend. De winstgevendheid van Ixquick maakt het voor ons mogelijk om substantieel te investeren in software ontwikkeling en verdere uitbreidingen op privacy gebied.

Startpage (by Ixquick)

Omdat de naam Ixquick soms wat moeilijk te onthouden en te spellen is, hebben mensen ons gevraagd om een gemakkelijker naam. Wij zijn blij dat we in 2009 Startpage (www.startpage.com) hebben kunnen releasen. Startpage is gebaseerd op de Ixquick zoekmachine en biedt exact hetzelfde product en dezelfde privacy als Ixquick.

Perspectief

Privacy op het internet is een steeds belangrijker thema, zeker na alle onthullingen van Ed Snowden. Voor 2014 en verder willen we versneld meer privacy vriendelijke produkten gaan aanbieden. StartMail zal daar het spits afbijten door het aanbieden van een versleutelde email dienst. Daarnaast overwegen we op het moment de ontwikkeling van vele andere produkten die als doelstelling hebben uw privacy te verhogen.


© 2015 Ixquick