Ixquick.com
IXQUICK BASIN MERKEZİ

Şirket Tanıtımı

Ixquick Hakkında

Ixquick (www.ixquick.com) arama motoru, dünyanın, kişisel gizliliği en iyi koruyan arama motorudur. Mümkün olan en yüksek ölçüde kişisel gizlilikle mükemmel arama sonuçları sunmaya odaklanmıştır. Ixquick, ABD'de Startpage (Başlangıç Sayfası) (www.startpage.com) olarak bilinir.

Ixquick'in Tarihçesi

Ixquick, 1998'de New York'ta, David Bodnick tarafından geliştirilmiştir. 2000 yılında, yegâne etkinliği Ixquick ve Startpage'i çalıştırmak olan, Hollanda'da yerleşik, Surfboard Holding B.V. şirketi tarafından satın alınmıştır. Ixquick, 1998'deki ilk çıkışından itibaren, öncelikle kulaktan kulağa tavsiye yoluyla sürekli olarak büyümeye devam etmiştir. Aşağıdakiler dâhil olmak üzere birçok ödül, büyümemize katkıda bulunmuştur:

• Sertifikasyon yetkili kuruluşu Europrise tarafından verilen 1. Avrupa Gizlilik Mührü
  • 2000, 2002 ve 2004'te Search Engine Watch tarafından verilen en iyi meta arama ödülü

Ixquick ve Startpage, 2006 yılında kişisel gizliliğe odaklı ilk arama motoru olmasından bu yana, giderek artan oranda beğeni kazandı. Ixquick ve Startpage Ocak 2012 itibarıyla 1,7 milyarın üzerinde arama işlemi gerçekleştirdi. Ocak 2012'den beri işlem sayımız, günde 2 milyon aramanın oldukça üzerinde bir ortalamayla iki katına çıktı.

Gizlilik

Ixquick, endüstrinin önde gelen Gizlilik Politikası'na sahiptir:

• Kullanıcıların IP adresleri kaydedilmez.
  • Kişisel bilgiler toplanmaz.
  • Kişisel bilgiler başkalarıyla paylaşılmaz.
  • Güvenli, şifrelenmiş bağlantılar sunulur (HTTPS/SSL).
  • Ocak 2010'da da tam bir proxy hizmeti başlatılacaktır.

Daha fazla ayrıntıyı Gizlilik sayfamızda veya Ixquick'in Gizlilik Politikası sayfasında bulabilirsiniz.

Gizliliğin Arka Planı

Internet, alışveriş, haberler, eğlence ve başka şeylere, şimdiye kadar olmadığı kadar kolay erişim sunan, uçsuz bucaksız bilgiler içerir. Arama motorları, aradığımızı çabuk ve verimli bir şekilde bulabilmek için tüm bu veriler arasında gezinmemize yardımcı olur. Ancak, bu kolaylık bedelsiz değildir. Arama motorlarının kullanımıyla ilişkili ciddi bir tehlike potansiyeli, kişisel gizliliğin kaybedilmesidir.

Ancak, bu tonla veriye baktıkça, mesleki bir varlıktan ziyade kişisel gizlilik yükümlülüğü sayılması gerektiğini fark etmeye başladık. Bilgileri asla satmamış veya ticari olarak kullanmamıştık. Ixquick yalnızca aramaya odaklanmış bağımsız bir şirket olduğundan, kullanıcı verilerini, sunduğumuz diğer hizmetlerle birleştirmekle ilgilenmiyorduk. Toplamda, ayrıntılı kullanıcı bilgilerinden oluşan, ne kullanıcı ihtiyacımız olan ne de istediğimiz koca bir veritabanımız vardı. Kendimize, hassas kişisel bilgiler içeren tüm bu bilgileri neden sakladığımızı sorduk ve bunun için anlamlı bir nedenimiz olmadığını fark ettik.

Bunu fark edişimizle birlikte, şirket kendine cesurca yeni bir yol çizdi ve o andan itibaren kullanıcılarımızın kişisel gizliliğini korumayı bir numaralı önceliğimiz hâline getirdik. Haziran 2006'da, veritabanımızı temizledik ve geriye dönük olarak, kayıtlı olan tüm IP adreslerini ve diğer arama bilgilerini sildik. Yeni tüm IP adreslerini 48 saat içinde silmeye başladık. Ocak 2009'dan başlayarak da IP adreslerini baştan hiç kaydetmemeye başladık.

Şu anda arama işlemlerimizi, gizliliği garantileyecek ve asla kullanıcılarımızın kişisel bilgilerini toplamayacak şekilde optimize etmiş bulunuyoruz. Ayrıca, kullanıcı arama bilgilerinin, başkaları tarafından toplanmamasını da güvence altına almak üzere çalışıyoruz. Ixquick, arama sorgularının Internet Servis Sağlayıcıları (ISS) veya ilkesiz WiFi hizmet sağlayıcıları ve hacker'lar tarafından izlenmesini engellemek için Secure Socket Layer (SSL) veya HTTPS şifreleme sunan yegâne büyük arama motorudur. Ixquick, bu benzersiz özelliklerine gösterilen takdirin bir ifadesi olarak, Haziran 2008'de, AB Komisyonu Gizlilik yetkilisi Sayın Peter Hustinx'ten ilk Avrupa Kişisel Gizlilik Ödülü'nü aldı.

İş modelimiz, mükemmel arama yetenekleriyle kesin bir kişisel gizliliğin bileşiminden oluşur. Ixquick, bundan sonra da kişisel gizliliği artırmaya yönelik yenilikçi özellikler ve hizmetler sunmaya devam edecektir. Proxy hizmetimiz, kullanıcılarımızın Ixquick'in sunucuları üzerinden, web siteleri tarafından izlenmeksizin bu web sitelerini anonim olarak ziyaret etmesine olanak veriyor. Ayrıca, tamamen güvenli e-posta hizmeti sunmanın yollarını da araştırmaktayız. İnternet evrimleşmeye devam ediyor. Ixquick de kendini kişisel gizliliğe adamaya devam edecek.

Mükemmel arama sonuçları

Ixquick, popüler birden çok arama motorunda ve Internet veritabanında eşzamanlı olarak arama yaparak en kapsamlı ve isabetli Web sonuçlarını toplayıp görüntüleyen, güçlü bir meta arama motorudur. Google, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarının aksine Ixquick, Internet'in, herhangi bir arama motorunun tek başına kapsayabileceğinden daha fazla kısmını kapsar. Ixquick, arama sonuçlarını kombine ederek, kullanıcıların, belirli sitelerin belirli motorlarda sunî bir şekilde yüksek puan almasının sağlandığı "bürünme" adı verilen ticarî manipülasyonlardan korunmasına yardımcı olur.

Ixquick, sonuç sayfasında arama terimlerini öne çıkarmaya yarayan bir vurgulama özelliği, Evrensel Güçlü Arama, Global Arama ve Güçlü İnceltme dâhil olmak üzere, kendi arama motorunun yararlılığını ve gücünü artıracak yeni özellikler sunmaya devam etmektedir. Ixquick ayrıca, Uluslararası Telefon Rehberi adresimiz aracılığıyla dünya çapında telefon numaraları ve adresler sunar ve kullanıcılar, Video Araması adresimiz aracılığıyla 18 milyon saatlik video içeriği içinde arama yapabilir.

Bağımsız Şirket

Ixquick'in sahibi, Surfboard Holdings, BV adlı bir özel şirkettir. Dolayısıyla, kullanıcı verilerinden yararlanmaya çalışan dış güçlerden tamamen bağımsızdır. Ixquick, ulusal veya uluslararası hiçbir kuruluşla, şirketle, ticarî işletmeyle, hükümetle veya istihbarat servisiyle bağlantılı değildir. Elbette Ixquick, ilgili devlet yetkililerinin yasal bilgi talebine uymakla yükümlüdür. Ancak, kişisel bilgileri kaydetmediğimizden dolayı, bu gibi talep durumlarında verilebilecek herhangi bir veri yoktur. Belki de bu nedenle Ixquick asla herhangi bir kullanıcı verisini vermeye davet edilmemiştir.

Ekibimiz

Ixquick, en başından beri, kurucumuz David Bodnick'in yaratıcı ve yenilikçi ruhunu sürdürmek için küçük ve esnek kalmaya çalıştı. Üç ülkede (Hollanda, ABD ve Hindistan), personel ve gönüllülerin görev yaptığı ofislerimiz var. Web sitesi yönetimi, yönetim ve finans işleri ağırlıkla Hollanda'da; teknik mimari New York'ta gerçekleştirilir; Hindistan'ın New Delhi şehrindeki, üstün becerilere sahip bir grup yazılım mühendisiyse, site yönetimi ve geliştirme işlemlerinin çoğunu yapar.

Şu anda, yönetim ekibi, Ixquick'in yaratıcısı ve teknoloji uzmanı David Bodnick'ten, ABD medya ilişkilerini ve pazarlama girişimlerini idare eden Dr. Katherine Albrecht'ten ve pazarlama ve satış sorumlusu, başkan yardımcısı Alex van Eesteren'den oluşmaktadır. Giderek büyüyen sunucu serimiz, Hollanda'nın Amsterdam ve Haarlem şehirlerinde ve ABD'nin Palo Alto şehrinde bulunmaktadır.

Rakipler

Rakiplerimiz, Ixquick'inkine benzer arama hizmetleri sunan arama motorlarıdır. Elbette Google, Yahoo ve Bing'le birlikte, arama pazarındaki aslan payına sahiptir. Daha dar meta arama alanında, Infospace (Dogpile, WebCrawler ve MetaCrawler'ın sahibi) başlıca rakibimizdir. Kişisel gizlilik söz konusu olduğundaysa, dünya çapında, tamamen güvenli, kişisel gizliliği koruyan, üçüncü şirketler tarafından sertifikalandırılmış Web araması sunan yegâne arama motoru olduğumuzdan, Ixquick'in sözü edilmeye değer, gerçek bir rakibi yoktur.

Pazar Payı

Ixquick, büyümekte olan ve kârlı bir şirkettir. 2006 yılında kişisel gizliliğe odaklandığımızdan bu yana, sadık bir kullanıcı kitlesine ulaştık ve Ocak 2012 itibarıyla 1,7 milyar aramaya hizmet ettik. Bu tarihten günümüze işlem sayımız iki katın üzerine çıktı. Şu anda, sunduğumuz kişisel gizlilik hizmetlerini genişletmeye ve kullanıcı tabanımızı büyütmeye odaklanmış durumdayız.

Malî Durum

Ixquick özel mülkiyetteki bir şirket olduğundan, malî bilgiler raporu veremiyoruz. Malî bakımdan sağlam ve son beş yıldır kârlı durumda olduğumuzu belirtebiliriz. Ixquick, kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için, minimum düzeyde reklâm içeren, temiz ve sade bir kullanıcı arabirimi seçmiştir. Bazı sonuç sayfaları, ilgili sponsorlu sonuçlar gösterir. Bunlar sayfanın üst kısmında açıkça belirtilir ve sayfa başına üç sponsorlu sonuçla sınırlıdır. Bu reklâmların sunulması, kullanıcıların kişisel gizliliğini korumak üzere dikkatle tasarlanmıştır ve Ixquick hiçbir aşamada kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslarla paylaşmaz. Ixquick'in kârlılığı, yazılım geliştirme alanında ve daha fazla kişisel gizlilik sağlama konusunda büyük yatırımlar yapmamıza olanak sağlamıştır.

Startpage (by Ixquick)

Ixquick adının hatırlanması ve söylenmesi çok kolay olmadığından, insanlar bizden daha kolay bir ad kullanmamızı istedi. 2009 yılında Startpage (www.startpage.com) ile bir anlaşma sağladık. Startpage, Ixquick arama motoru tarafından çalıştırılıyor ve Ixquick ile tamamen aynı ürün ve gizliliği sunuyor.

Outlook

Arama motorlarında kişisel gizlilik, önemini giderek artıran bir konudur ve gelişmeye devam edecektir. Ixquick, sunduğu kişisel gizlilik hizmetlerini 2012 ve 2013'de genişletme hazırlığındadır. Başlattığımız Proxy hizmetimiz bu amaca muazzam bir katkı sağlamaktadır ve ayrıca, yakın bir gelecekte özel bir e-posta hizmeti sunmayı da planlıyoruz. Ixquick'in müthiş bir kaynak olduğunu düşünüyoruz ve internet topluluğuna, kişisel gizliliği koruyan mükemmel bir arama kaynağı sunmaktan gurur duyuyoruz.